Veelgestelde vragen

Welke medicatie gebruiken jullie?

We gebruiken semaglutide. Dit is medicatie uit de klasse van de GLP-1 agonisten. GLP betekent glucagon-like-peptide en is een zgn. incretine. Incretines zijn hormonen die van nature in de darmen zitten. Tijdens het eten, stimuleren deze hormonen de alvleesklier tot afgifte van insuline. Het incretine-hormoon GLP-1 (glucagon-like peptide-1) zorgt ervoor dat uw eetlust vermindert en u langer een voldaan gevoel heeft.

 

Semaglutide bootst het effect van het GLP-1 hormoon na en zo wordt het totale GLP-1 effect versterkt. Hierdoor lukt het beter om minder te eten en heeft u langer een voldaan gevoel. Het wordt tot nu toe voornamelijk gebruikt bij mensen die diabetes type 2  hebben. Het is ook beschikbaar als medicatie voor de behandeling van obesitas.

Hoe wordt de medicatie toegediend?

De medicatie bestaat uit één wekelijks prikje met semaglutide onder de huid in de buik, dat je zelf toedient. We geven je duidelijke instructie hoe je dit moet doen. De resterende dagen van de week hoef je geen medicatie te gebruiken.

Hoeveel resultaat mag ik verwachten?

Het gewichtsverlies is deels afhankelijk van je leefstijl. Gemiddeld raakten deelnemers in onderstaande studie zo’n 8-12% van hun lichaamsgewicht kwijt in een periode van 6 maanden*.

 

Een andere recente studie laat een gemiddeld gewichtsverlies zien van zo’n 15% na 68 weken**.


*Zie publicatie: Mehta A et al. | Obes Sci Pract. 2017; 3(1): 3–14.
**Zie publicatie: Wilding J.P.H., Batterham R.L., Calanna S., et al. | 10.1056/NEJMoa2032183

Wat is het voordeel van deze methode boven andere lifestyle programma’s zoals dieet?

Door gebruik van semaglutide vermindert je eetlust en wordt het ontledigen van de maag vertraagd. Je hersenen geven minder het “hongergevoel” signaal af.  Hierdoor lukt het beter om minder te eten en heb je langer een voldaan gevoel. Je bent minder in gevecht met jezelf over “wel of niet toegeven aan eten” en je kunt je aandacht richten op andere belangrijke dagelijkse zaken.

Wat zijn de meest voorkomende bijwerkingen van GLP-1 agonisten?

De meest voorkomende bijwerkingen  zijn misselijkheid en diarree. Dit komt bij meer dan 10% van de patiënten voor en zijn van voorbijgaande aard.  Andere bijwerkingen, zoals braken, buikpijn, obstipatie en maagslijmvliesontsteking komen bij 1 tot 10% van de patiënten voor en zijn ook van voorbijgaande aard.

Waarom wordt dit medicijn niet vergoed?

Er is door de fabrikant (nog) geen vergoeding aangevraagd voor de behandeling van overgewicht en obesitas met semaglutide. Het Zorginstuut Nederland heeft een positief advies gegeven aan het ministerie van VWS voor de vergoedig van liraglutide (Saxenda) voor een hele kleine groep mensen met obesitas. Semaglutide heeft in een direct vergelijkende studie met liraglutide bewezen dat semaglutide tot meer gewichtsverlies leidt dan liraglutide. GLP-1 agonisten worden bij patiënten met diabetes type 2 onder bepaalde voorwaarden vergoed.

Wanneer mag ik deze medicatie niet gebruiken?

Het gebruik van semaglutide wordt ontraden bij zwangerschap en borstvoeding. Er zijn van deze medicatie geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.  Tijdens het eerste consult kijken we samen of er andere redenen zijn waarom het beter is semaglutide niet te gebruiken. Als je diabetes type 2 hebt adviseren we je contact op te nemen met je arts.

Waaruit zijn de kosten van de modules opgebouwd?

De kosten voor consulten, medicatie, bloeddrukmetingen en lichaamsanalyse zijn all-in. De kosten voor het bloedonderzoek worden in rekening gebracht bij uw zorgverzekeraar.

Ben je overtuigd en wil je aan de slag?

Nog vragen? Neem contact met ons op via Whatsapp

Stuur een bericht