Veelgestelde vragen

Welke medicatie gebruiken jullie?

We gebruiken medicatie uit de klasse van de GLP-1 agonisten. GLP betekent glucagon-like-peptide en is een zgn. incretine. Incretines zijn hormonen die van nature in de darmen zitten. Tijdens het eten, stimuleren deze hormonen de alvleesklier tot afgifte van insuline. Het incretine-hormoon GLP-1 (glucagon-like peptide-1) zorgt ervoor dat uw eetlust vermindert en u langer een voldaan gevoel heeft.

 

Waar komt de medicatie vandaan?

De medicatie waarmee we werken komt van in Nederland geregistreerde apotheken die alleen officieel geregistreerde receptgeneesmiddelen uitgeven.

 

Hoe wordt de medicatie toegediend?

De medicatie wordt toegediend met injecties onder de huid in de buik. Je dient het zelf toe. We geven je duidelijke instructie hoe je dit moet doen.

 

Hoeveel resultaat mag ik verwachten?

Het gewichtsverlies is deels afhankelijk van je leefstijl. Gemiddeld raakten deelnemers in onderstaande studie zo’n 8-12% van hun lichaamsgewicht kwijt in een periode van 6 maanden*.

 

Een andere recente studie laat een gemiddeld gewichtsverlies zien van zo’n 15% na 68 weken**.


*Zie publicatie: Mehta A et al. | Obes Sci Pract. 2017; 3(1): 3–14.
**Zie publicatie: Wilding J.P.H., Batterham R.L., Calanna S., et al. | 10.1056/NEJMoa2032183

Wat is het voordeel van deze methode boven andere leefstijlprogramma’s zoals dieet?

Door gebruik van GLP-1 medicatie vermindert je eetlust en wordt het ontledigen van de maag vertraagd. Je hersenen geven minder het “hongergevoel” signaal af.  Hierdoor lukt het beter om minder te eten en heb je langer een voldaan gevoel. Je bent minder in gevecht met jezelf over “wel of niet toegeven aan eten” en je kunt je aandacht richten op andere belangrijke dagelijkse zaken.

Werken jullie naast de medicatie met een speciaal dieet of leefstijlprogramma?

Ter ondersteuning van het afvaltraject werken wij met voedingsadviezen van het Voedingscentrum. Verder krijgt elke cliënt een persoonlijk beweeg- en voedingsplan. Dit is inclusief een 30 minuten online consult met onze leefstijlcoach. In onze besloten online community delen we successen en ervaringen en bieden we extra leefstijl gerelateerde informatie.

Onze leefstijlcoach Andreas kan je 1 op1 helpen om je leefstijl te verbeteren. Samen werken jullie aan je doel, je gewoontes en je zelfvertrouwen. Andreas leert je hoe je je gezondheid kunt trainen en meer grip krijgt op je leven. Voor tarieven klik hier

Wat zijn de meest voorkomende bijwerkingen van GLP-1 agonisten?

De meest voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid en diarree. Dit komt bij meer dan 10% van de patiënten voor en zijn van voorbijgaande aard. Andere bijwerkingen, zoals braken, buikpijn, obstipatie en maagslijmvliesontsteking komen bij 1 tot 10% van de patiënten voor en zijn ook van voorbijgaande aard.

Zijn de effecten blijvend na het stoppen van behandeling met GLP-1 agonisten

Conclusies STEP 1 trial extension: Een jaar na stopzetting van eenmaal per week subcutane semaglutide 2,4 mg en leefstijlinterventie, kregen de deelnemers tweederde van hun eerdere gewichtsverlies terug, met vergelijkbare veranderingen in cardio-metabole variabelen. Bevindingen bevestigen de chroniciteit van obesitas en suggereren dat voortdurende behandeling nodig is om verbeteringen in gewicht en gezondheid te behouden.

Wordt GLP-1 medicatie vergoed voor de behandeling van overgewicht en obesitas?

Enkele medicijnen worden voor een zeer beperkte groep mensen met obesitas vergoed.

Wanneer mag ik deze medicatie niet gebruiken?

Het gebruik wordt ontraden bij zwangerschap en borstvoeding. Als je een kinderwens hebt, dien je 2 maanden voordat je zwanger probeert te worden, te stoppen met de medicatie. Er zijn van deze medicatie geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.  Tijdens het eerste consult kijken we samen of er andere redenen zijn waarom het beter is deze medicatie niet te gebruiken. Als je diabetes type 2 hebt adviseren we je contact op te nemen met je arts.

Waaruit zijn de kosten van het abonnement opgebouwd?

De kosten voor consulten, medicatie, bloeddrukmetingen, beweeg- en voedingsplan, online community en lichaamsanalyse zijn all-in. De kosten voor het bloedonderzoek worden in rekening gebracht bij uw zorgverzekeraar en gaan ten laste van uw eigen risico.

Welke medicatie is in NL geregistreerd voor de behandeling van obesitas?

Op dit moment zijn er drie geneesmiddelen in Nederland geregistreerd voor de behandeling van obesitas. Lees hier meer over.

Ben je overtuigd en wil je aan de slag?

Nog vragen? Neem contact met ons op via Whatsapp

Stuur een bericht