Veelgestelde vragen
Welke medicatie gebruiken jullie?
We gebruiken medicatie (semaglutide) uit de klasse van de GLP-1 agonisten. We kunnen sinds kort ook tirzepatide voorschrijven. Dit is een nieuw medicijn dat effectiever is dan semaglutide. Het is een combinatie van GLP-1 en GIP. Beide hormonen worden in de darm aangemaakt.
Net zoals Ozempic/Wegovy – de merknamen voor semaglutide – moet je Mounjaro – de merknaam voor tirzepatide – één keer per week injecteren.
Zowel semaglutide als tirzepatide werken door het nabootsen van het hormoon GLP-1 (glucagon-like peptide) om het hongergevoel te beheersen en de spijsvertering te vertragen. Tirzepatide is een dubbelwerkend geneesmiddel en bootst daarnaast ook het hormoon GIP na, glucose-afhankelijke insulinotrope polypeptide. Dat zorgt ervoor dat tirzepatide nog betere resultaten boekt dan semaglutide. Deelnemers van klinische proeven verloren respectievelijk 20 procent en 15 procent van hun lichaamsgewicht.
Waar komt de medicatie vandaan?
De medicatie waarmee we werken komt van in Nederland geregistreerde apotheken die alleen officieel geregistreerde receptgeneesmiddelen uitgeven.
Hoe wordt de medicatie toegediend?
De medicatie wordt toegediend met injecties onder de huid in de buik. Je dient het zelf toe. We geven je duidelijke instructie hoe je dit moet doen.
Zijn de effecten blijvend na het stoppen van behandeling met GLP-1 agonisten?
Onderzoek laat zien dat langzaam afbouwen van de medicatie ervoor zorgt dat menen nog steeds verder afvallen (gemiddeld 2.1% gedurende afbouwen in 9 weken naar 0).
26 weken later bleek het gewicht nog steeds stabiel te zijn. Een aantal mensen startten opnieuw met de medicatie nadat ze in deze 26 weken 1.3% waren aangekomen. De onderzoekers concluderen dat patiënten die semaglutide afbouwden, de eerste 26 weken een stabiel lichaamsgewicht behielden. Lees meer
Wat is het voordeel van deze methode boven andere leefstijlprogramma’s zoals dieet?
Door gebruik van GLP-1 medicatie vermindert je eetlust en wordt het ontledigen van de maag vertraagd. Je hersenen geven minder het “hongergevoel” signaal af. Hierdoor lukt het beter om minder te eten en heb je langer een voldaan gevoel. Je bent minder in gevecht met jezelf over “wel of niet toegeven aan eten” en je kunt je aandacht richten op andere belangrijke dagelijkse zaken.
Werken jullie naast de medicatie met een speciaal dieet of leefstijlprogramma?
Ter ondersteuning van het afvaltraject werken wij met voedingsadviezen van het Voedingscentrum. Verder krijgt elke cliënt een persoonlijk beweeg- en voedingsplan. Dit is inclusief een 30 minuten online consult met onze leefstijlcoach. In onze besloten online community delen we successen en ervaringen en bieden we extra leefstijl gerelateerde informatie.
Onze leefstijlcoach Andreas kan je 1 op1 helpen om je leefstijl te verbeteren. Samen werken jullie aan je doel, je gewoontes en je zelfvertrouwen. Andreas leert je hoe je je gezondheid kunt trainen en meer grip krijgt op je leven. Voor tarieven klik hier
Wat zijn de meest voorkomende bijwerkingen van GLP-1 agonisten?
De meest voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid en diarree. Dit komt bij meer dan 10% van de patiënten voor en zijn van voorbijgaande aard. Andere bijwerkingen, zoals braken, buikpijn, obstipatie en maagslijmvliesontsteking komen bij 1 tot 10% van de patiënten voor en zijn ook van voorbijgaande aard.
Wordt GLP-1 medicatie vergoed voor de behandeling van overgewicht en obesitas?
Enkele medicijnen worden voor een zeer beperkte groep mensen met obesitas vergoed.
Wanneer mag ik deze medicatie niet gebruiken?
Het gebruik wordt ontraden bij zwangerschap en borstvoeding. Als je een kinderwens hebt, dien je 2 maanden voordat je zwanger probeert te worden, te stoppen met de medicatie. Er zijn van deze medicatie geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend. Tijdens het eerste consult kijken we samen of er andere redenen zijn waarom het beter is deze medicatie niet te gebruiken. Als je diabetes type 2 hebt adviseren we je contact op te nemen met je arts.
Waaruit zijn de kosten van het abonnement opgebouwd?
De kosten voor consulten, medicatie, bloeddrukmetingen, beweeg- en voedingsplan, online community en lichaamsanalyse zijn all-in. De kosten voor het bloedonderzoek worden in rekening gebracht bij uw zorgverzekeraar en gaan ten laste van uw eigen risico.
Welke medicatie is in NL geregistreerd voor de behandeling van obesitas?
Op dit moment zijn er drie geneesmiddelen in Nederland geregistreerd voor de behandeling van obesitas. Lees hier meer over.