DutchEnglish

Veelgestelde vragen

Welke medicatie gebruiken jullie?

We gebruiken medicatie uit de klasse van de GLP-1 agonisten. Voorbeelden zijn liraglutide (Saxenda®) en semaglutide (Ozempic®, Wegovy®). GLP betekent glucagon-like-peptide en is een zgn. incretine. Incretines zijn hormonen die van nature in de darmen zitten. Tijdens het eten, stimuleren deze hormonen de alvleesklier tot afgifte van insuline. Het incretine-hormoon GLP-1 (glucagon-like peptide-1) zorgt ervoor dat uw eetlust vermindert en u langer een voldaan gevoel heeft.

 

Hoe wordt de medicatie toegediend?

De medicatie wordt toegediend met injecties onder de huid in de buik. Je dient het zelf toe. We geven je duidelijke instructie hoe je dit moet doen.

 

Hoeveel resultaat mag ik verwachten?

Het gewichtsverlies is deels afhankelijk van je leefstijl. Gemiddeld raakten deelnemers in onderstaande studie zo’n 8-12% van hun lichaamsgewicht kwijt in een periode van 6 maanden*.

 

Een andere recente studie laat een gemiddeld gewichtsverlies zien van zo’n 15% na 68 weken**.


*Zie publicatie: Mehta A et al. | Obes Sci Pract. 2017; 3(1): 3–14.
**Zie publicatie: Wilding J.P.H., Batterham R.L., Calanna S., et al. | 10.1056/NEJMoa2032183

Wat is het voordeel van deze methode boven andere leefstijlprogramma’s zoals dieet?

Door gebruik van GLP-1 medicatie vermindert je eetlust en wordt het ontledigen van de maag vertraagd. Je hersenen geven minder het “hongergevoel” signaal af.  Hierdoor lukt het beter om minder te eten en heb je langer een voldaan gevoel. Je bent minder in gevecht met jezelf over “wel of niet toegeven aan eten” en je kunt je aandacht richten op andere belangrijke dagelijkse zaken.

Werken jullie naast de medicatie met een speciaal dieet of leefstijlprogramma?

Ter ondersteuning van het afvaltraject werken wij met voedingsadviezen van het Voedingscentrum. Het Voedingscentrum biedt betrouwbare informatie over voeding en helpt om gezonder, duurzamer en veiliger te kiezen. Verder bieden we de mogelijkheid om kosteloos deel te nemen aan het online leefstijlprogramma van Mediq: Mediq Health Coach

Wat zijn de meest voorkomende bijwerkingen van GLP-1 agonisten?

De meest voorkomende bijwerkingen  zijn misselijkheid en diarree. Dit komt bij meer dan 10% van de patiënten voor en zijn van voorbijgaande aard.  Andere bijwerkingen, zoals braken, buikpijn, obstipatie en maagslijmvliesontsteking komen bij 1 tot 10% van de patiënten voor en zijn ook van voorbijgaande aard.

Wordt GLP-1 medicatie vergoed voor de behandeling van overgewicht en obesitas?

Liraglutide (Saxenda®) wordt voor een zeer beperkte groep mensen met obesitas vergoed. Er is door de fabrikant (nog) geen vergoeding aangevraagd voor de behandeling van overgewicht en obesitas met semaglutide (Wegovy®).

Wanneer mag ik deze medicatie niet gebruiken?

Het gebruik wordt ontraden bij zwangerschap en borstvoeding. Er zijn van deze medicatie geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.  Tijdens het eerste consult kijken we samen of er andere redenen zijn waarom het beter is deze medicatie niet te gebruiken. Als je diabetes type 2 hebt adviseren we je contact op te nemen met je arts.

Waaruit zijn de kosten van het abonnement opgebouwd?

De kosten voor consulten, medicatie, bloeddrukmetingen en lichaamsanalyse zijn all-in. De kosten voor het bloedonderzoek worden in rekening gebracht bij uw zorgverzekeraar en gaan ten laste van uw eigen risico.

Welke medicatie is in NL geregistreerd voor de behandeling van obesitas?

Op dit moment zijn er drie geneesmiddelen in Nederland geregistreerd voor de behandeling van obesitas. Dit zijn Liraglutide (Saxenda®) en naltrexon/bupropion (Mysimba®) en orlistat dat al sinds 1998 op de markt is. Semaglutide (Wegovy®) is Europees geregistreerd en registratie van tirzepatide (Mounjaro®) voor de behandeling van diabetes type 2 wordt binnenkort verwacht. De registratie van tirzepatide (Mounjaro®) voor de behandeling van obesitas wordt later verwacht.

Ben je overtuigd en wil je aan de slag?

Nog vragen? Neem contact met ons op via Whatsapp

Stuur een bericht